wesley-tingey-9z9fxr_7Z-k-unsplash

Rodiče darovali dům sestře. Měla nás vyplatit, nemá se k tomu. Na co máme nárok?

Celý článek Pavly Freiwaldové je možné číst
v placené sekci Premium idnes.cz
Rodiče přenechali nemovitost vašemu sourozenci a s vámi se nikdo nevyrovnal. Připadá vám to sice nesprávné, ale nevíte, zda právo stojí na vaší straně. Mohou rodiče převést nemovitost jen na jedno ze svých dětí?
Na co mají v takovém případě nárok ostatní sourozenci? Nejen na dotaz čtenáře odpovídají právničky Jana Škeříková a Sabina Škrobánková z advokátní kanceláře bpv Braun Partners.

Rodinný dům v jižních Čechách vlastní rodina pana Miroslava už skoro sto let, dědí se z generace na generaci. Jeho rodiče se rozhodli přepsat dům na Miroslavovu sestru Květu, zároveň jí však kladli za podmínku, aby svého bratra i sestru vyplatila.

Květa sepsala písemné potvrzení, že po smrti rodičů oba neobdarované sourozence vyplatí, a to ve výši podílu, na jaký by měli nárok v dědickém řízení. „Rodiče před rokem zemřeli a právě jsem se dozvěděl, že Květa dům prodala za pět milionů korun,“ říká čtenář iDNES.cz a ptá se: „Máme nějakou šanci se domoci toho, co sestra slíbila?“

„Neobdarovaní sourozenci se v takovém případě mohou domáhat svého práva vyplývajícího z ujednání soudní cestou. Ale musí tak učinit v promlčecí lhůtě tří let od doby, kdy mohli své právo uplatnit poprvé. V tomto případě to znamená do tří let od okamžiku, kdy měli být podle ujednání vyplaceni, tedy od úmrtí druhého z rodičů,“ vysvětluje právnička Jana Škeříková.

Zároveň dodává, že to nemusí být jednoduché. „Hrozí, že obdarovaný sourozenec dohodu i své potvrzení zpochybní a budou muset soudu dokázat jeho pravost,“ doplňuje.

Více v placené verzi Premium idnes.cz

Podobné novinky

Tiskové zprávy
Tiskovky-min
19. 6. 2021

Koncern Göde Gruppe koupil německou společnost Myaminos UG za pomoci bpv BRAUN PARTNERS

Tiskové zprávy
Tiskovky-min
16. 10. 2018

bpv BRAUN PARTNERS zastupovala prodávající při úspěšném prodeji společnosti Mediaservis

Tiskové zprávy
Tiskovky-min
20. 12. 2018

bpv BRAUN PARTNERS: již třetí úspěch před odvolacím soudem ve věci recyklačních poplatků