evropsky_parlament

Nařízení Evropského parlamentu a Rady o obecné bezpečnosti výrobků

11. 9. 2024

Newsletter

bpv BRAUN PARTNERS

Od 13. prosince 2024 se mění povinnosti pro Evropské výrobce, dovozce, distributory a obchodníky výrobků určených pro spotřebitele. Tyto změny zavádí nové nařízení EU 2023/988 ze dne 10. května 2023 o obecné bezpečnosti výrobků, (dále jen „Nařízení“), které stanoví požadavky na bezpečnost výrobků a z toho plynoucí povinnosti a odpovědnost hospodářských subjektů a poskytovatelů online tržišť. Nařízení se na rozdíl od předchozí směrnice o obecné bezpečnosti výrobků taktéž vztahuje na tzv. poskytovatele online tržišť (prodejců přes e-shop).  Účinnost Nařízení nastává právě 13. prosince tohoto roku, s tím, že Nařízení nahrazuje zmíněnou směrnici z roku 2001.

Cílem Nařízení je zlepšit fungování vnitřního trhu a současně zajistit vysokou úroveň ochrany spotřebitelů. Nařízení působí jako obecný právní předpis v oblasti bezpečnosti výrobků a nevztahuje se na výrobky, které podléhají speciální úpravě, jako jsou například hračky pro děti.  Naopak, do dikce tohoto Nařízení tedy nebudou spadat například materiály živočišného původu, které lidé nekonzumují; pesticidy; živé rostliny; potraviny nebo krmiva pro zvířata.

Všichni adresáti Nařízeni mají přijmout vhodná opatření k tomu, aby na trh uváděly na trh pouze výrobky, které jsou bezpečné a v souladu s Nařízením. Například, adresáti Nařízení musí sestavit interní analýzu rizik. Výrobci mají k výrobkům, které uvádějí na trh, vypracovat technickou dokumentaci, jež by měla obsahovat nezbytné informace prokazující bezpečnost výrobku. Tato technická dokumentace má vycházet z interní analýzy rizik výrobku. Dokumentace má zejména poskytnout obecný popis výrobku a prvků nezbytných pro posouzení jeho bezpečnosti. Dokumentace musí být uchována po dobu 10 let. Výrobcem je nově podle Nařízení kterákoli fyzická nebo právnická osoba, která buď uvede výrobek na trh pod svým jménem nebo ochrannou známkou, nebo jej podstatně změní.

Informace jako sériová čísla, nebo jiné informace o identifikaci výrobků, stejně tak jako konkrétní údaje výrobce musí být uvedeny na produktu nebo jeho obalu, popřípadě na dokladu o produktu. Dále musí být přiloženy k produktu srozumitelné bezpečnostní informace. Veškeré obecné informace o produktu mohou být také dostupné také v digitální podobě například pomocí QR kódů nebo kódů datových matic. V případě prodeje výrobku online, musí být u výrobku označen výrobce jménem nebo ochranou známkou a poštovní a elektronickou adresou (sloužící na kontakt s výrobcem) spolu s identifikačními údaji výrobku. Případné varování nebo bezpečnostní informace o produktu taktéž musí být uvedeny na stránce, kde je produkt nabízen. V případě online nebo běžného (pultového prodeje) prodeje musí výrobce, který není registrován v EU, určit odpovědnou osobu se sídlem v EU, která je odpovědná za plnění všech povinností vyplývajících z Nařízení. Tato osoba také být rovněž uvedena v informacích o produktu v případě online prodeje.

Povinnosti uložené Nařízením poskytovatelům online tržišť nepřesahují povinnost sledovat informace, které předávají nebo uchovávají. Musí ze svých online rozhraní urychleně odstraňovat obsah odkazující na nabídky nebezpečného výrobku, jakmile se o něm dozvědí. Tedy nesmí se spotřebitelům v EU nabízet k prodeji prostřednictvím internetu výrobky, které nesplňují požadavky Nařízení na bezpečnost.

Při stažení výrobku z trhu z důvodu obav o jeho bezpečnost vznikne nově povinnost hospodářských subjektů rozesílat spotřebitelům oznámení. Toto oznámení musí obsahovat: nadpis „Stažení výrobku z oběhu z důvodu bezpečnosti“; jasný popis výrobku; popis nebezpečí spojeného s výrobkem a prostředky nápravy. Dále v oznámení bude uvedeno telefonní číslo nebo interaktivní online služba, kde mohou spotřebitelé získat více informací zdarma. Oznámení budou hospodářské subjekty zasílat spotřebitelům neprodleně na základě informací, které spotřebitelé hospodářským subjektům poskytly. Spotřebitelé mají tedy být vybízeni k registraci zakoupených výrobků prostřednictvím portálu hospodářských subjektů nebo poskytovatelů online tržišť. Tato registrace má sloužit pro přímý kontakt se spotřebiteli v případě stažení výrobku z oběhu.

Dále v případě stažení výrobku z oběhu, budou muset hospodářské subjekty nabídnout spotřebiteli alespoň dvě z následujících možností nápravy: opravu výrobku; výměnu výrobku; náhrada hodnoty výrobku. Nabídka těchto náprav pak nikterak neovlivňuje možnost nabízení dalších benefitů, jako je například sleva na další nákup.

Legislativní proces související s inkorporací Nařízení na národní úrovni pro Vás budeme monitorovat a o výsledcích Vás budeme informovat. Jedná se například o nutnost novelizovat zákon o obecné bezpečnosti výrobků, popřípadě zavádění sankcí za nedodržování Nařízení. V případě Vašich dotazů nejen k tomuto tématu jsme zde pro Vás.

Podobné novinky

Tiskové zprávy
Tiskovky-min
3. 1. 2022 | bpv BRAUN PARTNERS

bpv BRAUN PARTNERS poskytovala poradenství společnosti IMMOFINANZ při prodeji Airport Business Centre v Praze investičnímu fondu JET

Tiskové zprávy
Tiskovky-min
18. 1. 2021

bpv BRAUN PARTNERS asistovala skupině Kappenberger + Braun při prodeji společnosti K + B Expert, s.r.o. slovenské skupině NAY

Tiskové zprávy
Tiskovky-min
30. 5. 2017

bpv BRAUN PARTNERS nabízí svým klientům služby externího pověřence pro ochranu osobních údajů