Kvůli zpoždění firmy přišel o příjem z pronájmu, a ještě fakturují více. Jak se bránit?

22. 8. 2024

Publikované články

Mgr. Jiří Bárta, LL.M.

Článek Pavly Freiwaldové si přečtěte
na idnes.cz

Pan Luděk vlastní chatu v Beskydech. Čas od času ji pronajímá, a tak chtěl pro své klienty zvýšit její komfort a kromě jiného ji zateplit. Známý doporučil stavební firmu, se kterou měl dobré zkušenosti. Následovala prohlídka na místě, během které se dohodl rozsah prací, cena i termín. Řemeslníci měli nastoupit začátkem května a práce dokončit do konce měsíce.

„Realita ale byla jiná, firma začala na chatě pracovat až v půlce června a práce trvaly do konce července,“ popisuje pan Luděk.. Na tu dobu měl ovšem majitel chaty sjednaný pronájem, který musel zrušit. A to nebylo jediné rozčarování. Řemeslníci po sobě neuklidili, urgence nepomohly, a tak mu nezbylo než si objednat auto, které zbytky materiálu i veškerý nepořádek ze stavby odvezlo.

Ani tím ale anabáze neskončila, konečná faktura byly o polovinu vyšší, než jak zněla dohoda. „Jsem povinen částku zaplatit? Můžu si odečíst částku za odvoz nepořádku a za ušlý zisk z pronájmu, i když nemáme písemnou smlouvu?“ ptá se čtenář iDNES.cz.

Je firma oprávněna navýšit cenu díla?
Pokud jste měli jasnou dohodu o rozsahu díla a nebyly zde žádné vícepráce, tedy neobjednal jste si provedení dalších prací, nebo je následně neodsouhlasil, na zateplení byly použity stejné materiály jako v nabídce (tedy nikoli lepší a dražší), pak nevidím žádný důvod pro navyšování ceny. Je tedy třeba fakturu odmítnout jako vydanou v rozporu s dohodou.

Je firma povinna staveniště uklidit?
Součástí dokončení díla je i úklid staveniště a soupis vad a nedodělků, ideálně s dohodou o termínu jejich odstranění. Zhotovitel tedy měl vrátit ve stavu, v jakém staveniště převzal, zejména uklizené a prosté veškerých pozůstatků stavby (lešení, palety, obaly, zbytky materiálů atd.).

Mám nárok na úhradu ušlého zisku z odřeknutého pronájmu chaty?
V tomto případě záleží na tom, jak probíhaly vaše urgence, zda písemně, zda jste dal nějaký náhradní termín k dokončení a úklidu staveniště, zda jste zhotovitele upozornil na to, že máte sjednaný pronájem chaty.

Pokud byste vaše upomínky a výzvy takto formuloval, pak by zhotovitel za tyto škody jednoznačně odpovídal a mohli byste požadovat jak náhradu ušlého zisku, tak náhradu vynaložených nákladů na úklid a odvoz nepořádku. A můžete provést započtení a snížit fakturu o vzniklou škodu.

 

 

Kvůli zpoždění firmy přišel o příjem z pronájmu, a ještě fakturují více. Jak se bránit?

Podobné novinky

Tiskové zprávy
Tiskovky-min
21. 3. 2019

bpv BRAUN PARTNERS asistovala společnosti REDSIDE při prodeji budovy Avenir E

Tiskové zprávy
Tiskovky-min
13. 1. 2019

bpv BRAUN PARTNERS asistovala společnosti Pojišťovna Patricie a.s. (dříve Generali Pojišťovna a.s.) při prodeji projektových nemovitostí

Tiskové zprávy
Tiskovky-min
10. 6. 2019

bpv BRAUN PARTNERS asistovala společnosti MVGM při převzetí aktivit společnosti JLL (Jones Lang LaSalle) v oblasti správy nemovitostí v kontinentální Evropě