energy

Další krok vlády směrem ke vzniku akceleračních zón

19. 7. 2024

Newsletter

bpv BRAUN PARTNERS

Návrh zákona zajišťuje transpozici příslušných směrnic Evropské Unie, jejichž cílem je urychlit využití obnovitelných zdrojů energie v členských státech EU, mezi něž patří mimo jiné směrnice (EU) 2018/2001 ze dne 11. prosince 2018 o podpoře využívání energie z obnovitelných zdrojů, ve znění směrnice 2023/2413 (dále jen „směrnice RED III“).

K urychlení využívání energie z obnovitelných zdrojů energie má přispět vymezení oblastí pro využívání těchto zdrojů energie. Ty budou vymezovány pro zařízení pro přeměnu energie slunečního záření a/nebo energie větru na elektřinu, jejich přímé napojení na distribuční či přenosovou soustavu, včetně případného zařízení pro ukládání energie v místě zdroje. Snahy o urychlení využívání obnovitelných zdrojů energie se v ZOZE projevily i v délce lhůt pro vydání rozhodnutí. Nově tak musí stavební úřad rozhodnout o žádosti o povolení záměru do 60 a v některých případech do 30 dnů, přičemž tyto lhůty nelze prodloužit.

Zatímco dnes je ve většině případů rozvoje fotovoltaických elektráren nebo větrných elektráren vyžadováno posouzení vlivů na životní prostředí („EIA“), nová legislativa umožní tuto fázi vynechat. Žádost o povolení záměru bude podána příslušnému stavebnímu úřadu, který si opatří potřebná závazná stanoviska. Případně si žadatel bude moci stanoviska vyžádat předem. Pokud projekt nebude mít významný negativní vliv na životní prostředí, může být z procesu EIA vyňat.

Pokud nebude možné vyloučit významné nepříznivé vlivy projektu na životní prostředí, bude stále možné se EIA vyhnout, a to konkrétně skrze naplnění dodatečných podmínek nebo uskutečnění zmírňujících opatření. Tyto podmínky a opatření bude možné nalézt v územním opatření, které je určí a které bude vydáno pro každou akcelerační zónu. Splní-li projekt tyto podmínky či uskuteční-li žadatel opatření, jejichž účelem je zmírnění nepříznivých dopadů na životní prostředí a veřejné zdraví, opět dojde k vydání jednotného environmentálního stanoviska stavebním úřadem bez provedení procesu EIA. Oproti tomu, dojde-li stavební úřad k názoru, že je provedení EIA nutné, vydá o tom rozhodnutí a obdobně jako za stávajícího stavu legislativy zahájí proces posuzování vlivů na životní prostředí.

Legislativní proces budeme i nadále monitorovat a o výsledcích meziresortního připomínkového řízení a případných změnách navrhovaného znění ZOZE Vás budeme informovat. V případě Vašich dotazů nejen k tomuto tématu jsme zde pro Vás.

Podobné novinky

Tiskové zprávy
Tiskovky-min
13. 3. 2019

Prestižní britská rankingová společnost Chambers opět doporučuje bpv BRAUN PARTNERS

Tiskové zprávy
legal500

bpv BRAUN PARTNERS si letos v žebříčku Legal 500 2023 polepšila v oblasti korporátního práva, sporů a energetiky

Obzvláště nás těší, že se bpv BRAUN PARTNERS posunula v žebříčku v oblastech obchodního a korporátního právo a fúzí a akvizic, řešení sporů a projektů a energetice.

Tiskové zprávy
Tiskovky-min
2. 2. 2017

Poradenství bpv BRAUN PARTNERS při největší akvizici na českém a slovenském trhu v oblasti zdravotnictví