bpv BRAUN PARTNERS RADÍ FIRMÁM JAK NA PREVENCI PROTI TRESTNÍMU STÍHÁNÍ

9. 2. 2017

Tiskové zprávy

TISKOVÁ ZPRÁVA

Datum: 9. února 2017

bpv BRAUN PARTNERS RADÍ FIRMÁM JAK NA PREVENCI PROTI TRESTNÍMU STÍHÁNÍ

Advokátní kancelář bpv BRAUN PARTNERS společně s vydavatelstvím Economia uspořádali koncem ledna odborný seminář na téma „Prevencí proti trestní odpovědnosti právnických osob“.

Majitelé společností, podnikoví právníci, prokuristé a HR manažeři z malých firem, i velkých korporací, se setkali, aby získali aktuální informace k legislativním změnám související s novelou zákona o trestní odpovědnosti právních osob.

Celým seminářem provázeli právní odborníci z advokátní kanceláře bpv BRAUN PARTNERS: partner kanceláře Marc Müller, M.B.A a vedoucí advokát Mgr. Martin Cír.

Pan Cír posluchače zasvětil do nové právní úpravy, při které se rozšiřuje množství trestních činů a zároveň nastínil úskalí praxe s tím spojená. V souvislosti s tím pan Müller poukázal i na extrémní případy ze soudní praxe, kdy právnické osobě hrozí její zrušení nebo tak vysoký peněžitý trest, že může vést až k likvidaci dané společnosti.

Pan Cír všem přítomným dále v detailu popsal problematiku nového exkulpačního důvodu, v případě, že se chce společnost trestní odpovědnosti zprostit. „Nově se mohou korporace vyvinit nejen v případě, že se trestného činu dopustil jejich zaměstnanec, ale také v situacích, kdy protiprávně jedná i statutární orgán nebo lidé ve vedení firmy“, komentuje změny v novele pan Cír. Oba pánové nicméně dále poukazují na skutečnost, že kolem praktické aplikace nárůstu rozsahu jednotlivých „omluvenek“ zůstává mnoho nejasností.

Účastníci semináře měli možnost dozvědět se, jak by mělo vypadat úspěšné vyvinění, a jak je důležité vybrat správná opatření, která vychází přímo ze skutečných potřeb každé organizace a zohledňují konkrétní rizika s ohledem na působnost dané firmy, její velikost či počet zaměstnanců. Přednášející potvrdili, že náležité preventivní opatření vede ke zlepšení celkové firemní kultury, ve které je nižší potenciální riziko případného konfliktu se zákonem někoho z jejich lidí, za nějž bude pykat následně celý podnik.

V posledním bloku semináře pan Cír s panem Müllerem detailně probrali náležité instrumenty, které této prevenci napomůžou, jako je etický kodex pro úpravu pravidel chování ve firmě, protikorupční program, compliance program či institut podnikového ombudsmana nebo systém firemního vzdělání.

Účastníci semináře u přednášejících vedle odbornosti obou advokátů zvláště ocenili bravurní propojení právního výkladu dané problematiky na jedné straně, s prezentací praktických případů z podnikové praxe na straně druhé.

Problematika trestní odpovědnosti právnických osob vyžaduje specifický a vysoce individualizovaný přístup zaměřený na konkrétní potřeby jednotlivé společnosti. S ohledem na využití předchozích zkušeností z ĆR a ze zahraničí, tým právníků bpv BRAUN PARTNERS v návaznosti na uskutečněný seminář nabízí firmám všech velikostí právní poradenství v oblasti Compliance programů a prevence právnických osob.

O společnosti:

Advokátní kancelář bpv BRAUN PARTNERS se řadí mezi přední mezinárodní advokátní kanceláře v České republice i na Slovensku. Zároveň je také zakládajícím členem bpv LEGAL, mezinárodní aliance advokátních kanceláří, působící ve střední a východní Evropě. Její tým tvoří více než 35 právníků a nabízí svým klientům, mezi něž patří nejvýznamnější české, slovenské i mezinárodní společnosti, komplexní služby v mnoha oblastech práva. Mezi hlavní oblasti zaměření advokátní kanceláře bpv BRAUN PARTNERS patří fúze a akvizice, právo obchodních společností, právo nemovitostí, a rovněž i daňové poradenství. Její specialisté se zabývají také právem duševního vlastnictví a IT, soutěžním právem, energetickým a pracovním právem a zastupuji své klienty před českými, slovenskými a mezinárodními soudy a v rozhodčích řízeních. Více informací na www.bpv-bp.com.

Kontakt:

bpv BRAUN PARTNERS s.r.o.
Ing. Iva Vosolová, Marketing Manager iva.vosolova@bpv-bp.com
tel: 224 490 000

Podobné novinky

Tiskové zprávy
Tiskovky-min
5. 8. 2021

bpv BRAUN PARTNERS asistovala investičnímu fondu Conseq Realitní při akvizici obchodního centra Opatovská

Tiskové zprávy
Tiskovky-min
2. 12. 2019

bpv BRAUN PARTNERS poskytli poradenství fondu z portfolia společnosti Aventicum Real Estate v souvislosti s rekonstrukcí a rozšířením hotelu Marriott Praha

Tiskové zprávy
Tiskovky-min
6. 2. 2020

bpv BRAUN PARTNERS asistovala skupině Unicapital Energy při akvizici společnosti PSP Technické služby